Huizentekort Drama.

De jarenlange passieve houding van gemeenten, provincies en regering duwt de woningmarkt een onheilspellend moeras in.

 

Als de productie van woningen op de huidige manier voortgaat, duurt het nog zeker twintig jaar voor het huidige tekort wordt ingelopen.

Die sombere toekomstvoorspelling doen economen, bouwers en maatschappelijke organisaties naar aanleiding van nieuwe cijfers van het Economisch Instituut van de Bouw(EIB). Hieruit blijkt dat de groei van de bouwsector dit jaar en volgend jaar stilvalt. ”Als het kabinet niet ingrijpt, dan voorzie ik dat het hard afgestraft zal worden bij de volgende verkiezingen”, reageert voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. 

Met een tekort van bijna 300.000 woningen heeft ons land een extra stad zo groot als Rotterdam of Den Haag nodig om iedereen passend onderdak te kunnen bieden, berekent woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van Rabobank. “Het afgelopen jaar groeide het aantal huishoudens in Nederland met 70.000. De ambitie van het kabinet om jaarlijks 75.000 huizen te bouwen, is dan niet heel ambitieus. Zo hebben we over tien jaar nog altijd een tekort van 200.000 woningen”. 

 

Bron: telegraaf