Korte hypotheekrente blijft stabiel tot begin 2020.

Door de lage inflatie blijft de kortlopende hypotheekrente in ieder geval nog een jaar vrijwel stabiel. Dat voorspelt De Hypotheker.

 

De adviesketen verwacht komende maanden ook nog niet veel beweging in de langlopende hypotheekrente. Pas in de loop van 2019 kan die voorzichtig gaan stijgen.

Korte rente onveranderd in vierde kwartaal

Het rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het vierde kwartaal van 2018 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze korte rente bedraagt gemiddeld 1,59 procent (of 2,09 procent zonder NHG). 

De Hypotheker verwacht dat een hogere salarisgroei de inflatie in de eurozone gaat aanwakkeren. Een inflatie van 2 procent, het streven van de Europese Centrale Bank (ECB), is echter nog ver uit zicht. Pas begin 2020 houdt de adviesketen rekening met een renteverhoging. Tot die tijd blijft de kortlopende rente op het huidige, lage niveau.

'Langere hypotheekrente mogelijk medio 2019 omhoog'

Ook de langere hypotheekrente bleef afgelopen kwartaal op hetzelfde niveau. Voor 10 jaar met NHG is die nu gemiddeld 1,93 procent, voor 20 jaar met NHG 2,50 procent. Ook deze rente gaat pas stijgen als er zicht is op economisch herstel en een hogere inflatie. Dat moment komt mogelijk medio 2019, voorspelt de hypotheekadviseur. 

“De ECB stopt in januari 2019 met het maandelijkse opkoopprogramma van € 15 miljard aan obligaties. Dat kan op termijn zorgen voor een opwaartse druk op de rente. Hierdoor kunnen de rentetarieven van 10 jaar of langer in de loop van 2019 weer voorzichtig gaan stijgen”, zegt commercieel directeur Twan Cats van De Hypotheker.

Hij wijst er wel op dat Europa te maken heeft met groeivertraging. “Door de politieke onrust binnen de EU en de tegenvallende groei van de economie en inflatie is het op korte termijn onze verwachting dat de lange hypotheekrente nog even op het huidige, lage niveau blijft”, aldus Cats.

Recent bekeken