Het aanbod koophuizen daalt

Het aanbod te koop staande woningen neemt af. In vier jaar tijd is het aanbod gedaald met 33 procent, tot 184.000 koophuizen. Dit is te verklaren doordat er meer woningen worden verkocht dan er nieuw op de markt worden aangeboden.

In Amsterdam en Utrecht is het aanbod zelfs gedaald naar respectievelijk 65 en 68 procent, zo schrijft het Financieel Dagblad naar aanleiding van het kwartaalbericht van technologiebedrijf Calcasa.

Het dalende aanbod komt door de toenemende vraag naar nieuwe woningen, zonder dat het aanbod evenredig stijgt. ‘Door het structurele woningtekort in Nederland zijn er meer kopers dan verkopers’, zegt Rogier van der Hijden, directeur van Calcasa. Verkopers kiezen er in deze markt voor eerst een woning te kopen, voordat ze zelf verkopen. Per kwartaal worden er nu 10.000 woningen meer verkocht dan vorig jaar.

Het logische gevolg van het dalende aanbod en de hoge vraag is dat prijzen stijgen en woningen minder lang te koop staan. Veel woningen komen weer ‘boven water’ te staan, omdat hun hypotheek lager is dan de woningwaarde. De grote vraag naar koopwoningen wordt gevoed door de historisch lage rente, de groeiende werkgelegenheid en een stijgend consumentenvertrouwen.‘De markt raakt oververhit’, zegt Van der Hijden, ‘In een normale situatie zou je niet meer betalen dan iemand vraagt’. 

De verwachting is dat de prijzen volgend jaar nog met 5% gaan stijgen, aldus de Rabobank. Ondanks de stijgende huizenprijzen, ligt de prijs nog wel 14% onder de piek uit 2008. Rabobank voorspelt dat er in 2016 en 2017 een recordaantal huizen verkocht gaan worden, die boven het record uitkomt uit 2006 van 230.000 woningen.