Opnieuw flinke afname huiseigenaren met betalingsachterstand op hypotheek.

Het aantal huiseigenaren dat kampt met een betalingsachterstand op hun hypotheek blijft opmerkelijk dalen.

Op 1 oktober hadden bijna 80 duizend kredietnemers een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek. Exact een half jaar eerder waren dat er nog bijna 86 duizend. Dat komt neer op een afname van ruim 7% in zes maanden tijd, zo blijkt uit de nieuwe Hypotheekbarometer van BKR. Hoewel er nog altijd nieuwe gevallen bijkomen, verwacht BKR dat het aantal huiseigenaren met een problematische betalingsachterstand op hun hypotheek de komende tijd verder afneemt.

 

In juli 2015 kende het aantal mensen met een hypotheekachterstand zijn piek. Op dat moment hadden ruim 113 duizend kredietnemers een betalingsachterstand op het aflossen van hun hypotheek. Sindsdien daalt het aantal mensen met betalingsproblemen gestaag. Op 1 oktober 2017 hadden bijna 91 duizend mensen een betalingsachterstand en binnen een jaar tijd is dit aantal met bijna 11 duizend afgenomen.

Het gaat steeds beter
Hoewel in het algemeen steeds minder mensen met een achterstand kampen, komen er nog altijd nieuwe gevallen bij. In het afgelopen kwartaal kregen 1.750 nieuwe kredietnemers te maken met een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. In het aantal nieuwe gevallen is wel een daling te zien. Een kwartaal eerder kwamen er bijna 2.100 nieuwe kredietnemers met een achterstand bij en in het eerste kwartaal van 2018 ging het om iets meer dan 2.600 kredietnemers.