Verdichting van steden levert meer op dan woningen in de wei.

Verdichting van steden die samengaat met meer wandel- en fietspaden en minder autoverkeer leveren onder aan de streep meer op dan extra huizen in het buitengebied, stellen onderzoekers.

 

Verdichting van steden biedt meer voordelen dan woningen bouwen in het buitengebied, als dit samengaat met investeringen in de bestaande buurt. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van I en W. Ook de nieuwe woonvisie van het College van Rijksadviseurs is een pleidooi voor stadsinbreiding. Woningen bouwen in bestaande steden sluit beter aan bij wensen van starters en senioren dan ‘huizen in de wei’.

Nieuwe woningen bouwen in bestaande steden levert meer op dan extra woningen erbij bouwen in het buitengebied. Als verdichting samengaat met voorzieningen zoals fietstunnels en -paden, zijn de voordelen ook financieel groter dan bouwen buiten de stad.

Dat staat in een onderzoek dat KAW, Ecorys en Goudappel uitvoerden in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W). Het argument dat verdichting duurder is dan meer huizen bouwen in weilanden gaat daarmee niet meer op, stellen de onderzoekers.