Meer hypotheekruimte voor senioren.

Senioren met een verhuiswens kunnen sinds kort een hogere hypotheek afsluiten en daarmee gemakkelijker naar een nieuwe woning doorstromen.

Sinds de zomer gelden nieuwe NHG-regels voor AOW’ers en woningzoekers, die over maximaal tien jaar de AOW-leeftijd bereiken.

Voortaan toetsen geldverstrekkers op basis van de werkelijke maandlasten. Vaak zijn die lager als ouderen verhuizen naar een kleinere en goedkopere woning. Voorheen hanteerden banken de algemene norm dat ook senioren hun hypotheek binnen dertig jaar moeten aflossen. Bij SNS Bank, BLG Wonen, Regiobank en Triodos kunnen senioren al gebruikmaken van de ruimere acceptatiecriteria.

 

NHG verwacht dat senioren voortaan minder moeite hebben met het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. “Door het introduceren van deze nieuwe toetsingsvorm helpen we senioren hun verhuiswens te realiseren en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt”, zegt Arjen Gielen, algemeen directeur van NHG.

“We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek krijgen. Opmerkelijk als je je realiseert dat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van hun bestaande woonsituatie”.

 

Met de nieuwe NHG-regels kunnen geldverstrekkers ouderen met een pensioen gemakkelijker maatwerk leveren. Voortaan kijken banken naar de reële maandlasten voor oudere consumenten met een NHG-hypotheek. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt.

Recent bekeken