Onvoldoende kennis financieringsmogelijkheden remt verduurzaming koopwoning.

Ruim zes op de tien Nederlandse huiseigenaren vindt het verduurzamen van een woning belangrijk en een taak voor de huiseigenaren zelf.


  

Het ontbreekt hen echter aan kennis over de mogelijkheden om verduurzaming van hun woning te financieren. Bijna de helft van de woningbezitters noemt het ontbreken van financiële middelen een obstakel voor verduurzaming. Veel woningbezitters zijn mede daardoor terughoudend om over te gaan tot verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder ruim 1.000 huiseigenaren. Bij een nieuwe woning let twee derde op (potentiële) duurzaamheid. Bijna negen op de tien woningbezitters vindt het belangrijk dat de kosten voor het verduurzamen van de woning op termijn worden terugverdiend.

 

Betere informatievoorziening nodig om verduurzaming te stimuleren.

Een meerderheid van de huiseigenaren geeft aan dat hun woning al is voorzien van duurzame voorzieningen of dat ze van plan zijn dit te doen. Het verbeteren van de isolatie, het vervangen van de cv-ketel en beglazing zijn het meest populair. Wil de energietransitie echter kans van slagen hebben, dan moet er volgens De Hypotheker nog veel werk worden verricht. Overheid, geldverstrekkers én adviseurs kunnen de woningbezitter informeren over de mogelijkheden om het verduurzamen van hun huis te realiseren. Zo is er bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds en de Duurzaamheidslening die vanuit diverse gemeenten wordt aangeboden.

Recent bekeken