“Krappe woningmarkt zorgt voor roekeloze kopers”

Het huizenaanbod is al in geen tijden zo schaars geweest. Huizen worden zelfs tot boven de vraagprijs verkocht: kopers die een kans willen maken op hun droomhuis, gaan daarom nog een stap verder en zien af van de ontbindende voorwaarden.


Onbezonnen, volgens makelaar Jaap van Lith. ‘Kopers die bieden zonder voorbehoud van financiering of bouwtechnische keuring nemen een grote gok.’ Toch kiezen veel kopers hier wel voor, omdat het de kansen op de aanschaf van hun droomhuis te vergroot. Het scheelt voor de verkoper veel rompslomp en dus grijpt de verkopende partij zo’n kans met beide handen aan. 


40 procent neemt risico

Een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bracht aan het licht dat in de afgelopen vijf jaar bijna 40% van de kopers het financieringsbehoud liet vallen. De steekproef bestond uit ruim vijfduizend kopers. Het is een grote groep die dit risico durft te nemen. Toch raadt van Lith het af: ‘De krappe woningmarkt zorgt voor roekeloze kopers. Er is altijd een kans dat je een huis met gebreken koopt, of dat je de financiën niet rond kunt krijgen’. 


Effecten hypotheek

‘Wanneer je het financieringsbehoud laat vallen en je jouw financiële draagkracht verkeerd inschat, kan het een vervelende uitwerking hebben op je maandlasten.’ legt van Lith uit. ‘Een financieringsvoorbehoud dwingt je om nauwkeurig te kijken naar je financiële limieten. Wanneer je over je budget heen biedt en je dit bedrag niet kunt ophoesten, kun je zelfs een boete van 10% van de koopsom krijgen.’ 


Woningmarkt Bommelerwaard

In de regio Bommelerwaard is de woningmarkt nog niet zo verhit als in Amsterdam of Den Haag. ‘Toch is het goed om ook hier je bewust te zijn van deze inschattingsfouten.’ zegt van Lith. ‘Zeker als je richting Den Bosch of Utrecht wil verhuizen is het goed om weloverwogen beslissingen te nemen.’ 


Recent bekeken