Energielabel voor woningen

Wat is het energielabel?

Het energielabel laat de energieprestatie van een woning zien en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Dit is afgesproken in het Energieakkoord. Met het voorlopige energielabel kunnen marktpartijen aan woningeigenaren uitleggen hoe ze een huis energiezuiniger kunnen maken.

 

Hoe zit het met het voorlopig en definitief energielabel?

Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop, verhuur of oplevering verplicht om van het voorlopige energielabel zelf een definitief energielabel te maken. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari via energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid een definitief energielabel regelen.

 

Definitief energielabel aanvragen?

U kunt online uw voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Wat moet u hiervoor doen?

  1. Log met uw DigiD in op www.energielabelvoorwoningen.nl.

  2. Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.   

  3. Voeg digitaal bewijs toe, als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).

  4. Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief, klantbeoordelingen of reactietijd).

  5. Verstuur uw gegevens.

     

Erkend deskundige controleert gegevens

De erkend deskundige (energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist) controleert uw gegevens vervolgens op afstand. Hij kan met u overleggen over de gegevens die u heeft verstrekt. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs.

Heeft de erkend deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

 

Geldigheid definitief energielabel

Het definitieve label blijft (net als het energielabel dat vóór 2015 is afgegeven) 10 jaar geldig.